Головна » 2017 » Листопад » 13 » Відзначаємо День української писемності та мови
15:23
Відзначаємо День української писемності та мови

Єдиний  скарб  у  тебе  -  рідна  мова,
Заклятий  для  сусідського  хижацтва:
Вона  твого  життя  міцна  основа,
Певніша  над  усі  скарби  й  багатства.
П.Куліш

Саме під таким девізом пройшов у нашому навчальному закладі вже традиційний День української писемності та мови.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада – в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

За православним календарем саме в цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

За багато років існування цього свята у школі з’явилися певні традиції. Наприклад, щорічно 9 листопада для учнів початкових та старших класів проводиться І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені славетного мецената Петра Яцика. Також у цей день на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.Цьогоріч долучилися до цієї акції  учні 9-Б та 11-го класів.Сподіваємося, результати не будуть надто несподіваними.

 Радіогазета «Цікаві факти про українську мову»розкрила нові, зовсім несподівані відомості про нашу мову.

Традиційними стали виставки плакатів та малюнків, інформаційні хвилинки, конкурс скоромовок-спотиканокдля молодших школярів. П'ятикласники з великою зацікавленістю переглянули та обговорили першу серію прем’єрного серіалу «Лепетуни». Шестикласники взяли участь в інтелектуальній грі, де змогли продемонструвати власні знання зі скарбниці народної творчості.Цьогорічними переможцями стали учні 6-В класу.Учні 10-х класів долучилися до участі в конкурсі «Знавці рідного слова», усі завдання якого стосувалися теми «Фразеологія». 

Цікавою та пізнавальною була інформація інтеракції «Не будьте байдужими! Розмовляйте українською!»не лише для учнів, а для вчителів.(організатори учні 11-го класу). Таким чином одинадцятикласникинамагались зацікавити учнів вивчати та берегти рідну мову.

Цьогорічне святкування доповнилазустріч учнів 8-Б класу із провідним науковим співробітником Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Мержвинською Л.М. Школярі з цікавістю слухали емоційну розповідь музейного працівника про переїзд сім'ї Косачів з Луцька у невеличке  село Колодяжне поблизу Ковеля, про дружбу дівчинки Лесі з селянськими дітьми, про виховання дітей у сім'ї Косачів, про батьків – Олену Пчілку та Петра Косача.

За ініціативи учителя української мови та літератури Задорожньої Н.І.учні 6-9-х класів прилучилися до міського громадського патріотичногопроекту «З Україною в серці». Його мета – вишити символічну сорочку для пам’ятника Т.Шевченку. Кожен хрестик, покладений на полотно, стверджував нашу любов до українськогослова, рідної мови, невмирущої народної пісні.Дійство супроводжувалося декламуванням віршів, співом українських пісень.

З нагоди цієї дати в бібліотеці було облаштовано книжкову виставку «Слова… В них мудрість вічна і любов жива».

Учитель української мови Федорук О.П.

 

Переглядів: 563 | Додав: danuscka3 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar