Головна » 2020 » Січень » 22 » В ЄДНОСТІ - наша сила!
15:07
В ЄДНОСТІ - наша сила!

Щороку 22 січня в Україні відзначають День соборності. Цього дня в 1919 році відбулося об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну державу. Вперше День соборності святкувався 22 січня 1939 року в місті Хуст. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення з участю 30 тис. осіб.

У цілому у період радянського режиму День соборності практично не святкувався і вважався "контрреволюційним святом".

Офіційним святом День соборності став після указу президента Леоніда Кучми від 21 січня 1999 року. У грудні 2011 року тодішній президент Віктор Янукович скасував День свободи 22 листопада і День соборності 22 січня та заснував День соборності і свободи 22 січня. За три роки в листопаді 2014 року чинний глава держави Петро Порошенко заснував День гідності і свободи 21 листопада, повернувши 22 січня святкування Дня соборності.

Основною традицією під час святкування Дня соборності є живий ланцюг. Історія цієї традиції бере свій початок із 1990 року, коли жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату.

З 2000-х років у Києві щорічно вибудовують живий ланцюг вздовж мосту Патона, який з'єднує лівий і правий берег столиці, у такий спосіб символізуючи об'єднання Сходу і Заходу України. Всі охочі долучитися до дійства беруть із собою державні жовто-блакитні прапори і просто приєднуються, ставши частиною ланцюга.

Окрім цього, 22 січня в Україні заведено покладати квіти до пам'ятників Грушевському і Шевченку, а також інших видатних діячів в історії України, зокрема учасників Революції гідності та бойових дій на сході країни.

З метою  формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення  Дня Соборності України в нашій школі було організовано та проведено ряд заходів:

-виховні години: «Україна – єдина Соборна держава»,  «Славетні імена України», «Великі творці Соборності»;

-книжкова тематична виставка літератури в шкільній бібліотеці “Соборна Україна: від ідеї до життя”;

-флешмоб за участю 7-их та 8-их класів «Україна – єдина соборна держава»;

Переглядів: 330 | Додав: ADMIN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar