Головна » 2022 » Березень » 18 » "Тарас Шевченко і Волинь"
18:46
"Тарас Шевченко і Волинь"

Тарас Шевченко- поет, художник, мислитель, палкий патріот України, який залишив нам свої неоціненні духовні надбання- твори і світлу добру пам'ять про себе. На життєвому та творчому шляху Кобзаря виділяється певні періоди, один із яких пов'язаний із Волинню.Тут він побував восени 1846 року в складі членів Археографічної комісії, які мали завдання оглянути і змалювати історичні пам'ятки, старовинні будівлі, зібрати давні акти,різні старожитності, перекази, пісні.

 Дослідник Володимир Дорошенко проклав такий шлях Шевченкового наукового відрядження: Житомир — Новоград-Волинський — Корець — Дубно — Кременець — Почаїв — Вишнівець — Берестечко — Дубно — Луцьк — Ковель.

Крім Почаївської лаври. Художник мав оглянути, описати і змалювати загальний зовнішній вид лаври, внутрішню частину, інтер’єр храму і вид із тераси на навколишню місцевість, що Шевченко і виконав.

На жаль, волинська частина репрезентована тільки Почаєвом – чотири акварелі. 

Тарас Шевченко, змальовуючи внутрішній вигляд лаври — відтворив один із найважливіших його елементів — Чудотворну ікону Божої Матері.

Не міг  художник не довідатися, звідки з’явилася в монастирі ця ікона, хто і коли вперше засвідчив  про цілющі властивості цього образу...

Стаття від учнівського колетиву 6-В класу.

Переглядів: 122 | Додав: sonikdmitruk11 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar