Головна » 2014 » Березень » 18 » «Скарби моєї родини»
09:57
«Скарби моєї родини»
   

Днями в НВК №11 було проведено родинне свято-проект «Скарби моєї родини». До цього заходу готувалися учні 10 класу і родини кілька місяців.

Десятикласники і їх родини працювали в трьох групах: «Духовні скарби», «Фотографії, нагороди, документи», «Предмети побуту та одяг».



І ось –– презентація проекту. Вечір розпочався з мелодичної пісні «Волинь моя» та показу слайдів про красу рідного краю. В такому чудовому місці живуть родини дітей і саме під пісню «Роде наш красний» теж презентуємо фото родини. Виступали і батьки і десятикласники. Всіх хвилювали питання: «Чому ж таким тонким став родинний ланцюжок єднання поколінь?», «Навіщо нам у XXI столітті давні обряди, біленькі хати, вишневі сади й верби над криницями?», «Нащо світлиці з прадавніми інтер’єрами, традиційним начинням та вбранням?», «Хіба так важливо знати, що казав прапрадід дідові, коли той вирушав у дорогу?», «А чи не все одно як звертався дідусь до бабусі, як батько напучував сина сто чи двісті років тому?». Виступаючі доводили, що основою нації є зв’язок поколінь, який іде від прабатьків до батьків, а від них до дітей та онуків. Батьки говорили про те, що всі разом повинні якнайрішучіше повернутися до традиційного статусу української родини з її непорушним авторитетом, подружньою вірністю, любов’ю до дітей і відданістю святому обов’язку їх виховання, повагою до батьків.  



А ще наголошували, що станемо нацією лише тоді, коли пам’ятатимемо «з  якого роду в світі почались», що любов до Батьківщини –– це поклик предків, поклик роду. Отож, важливим був конкурс «моє родинне дерево», в якому Місюра Іван дослідив свій рід поіменно до п’ятого покоління (I місце), II місце –– Матошняк І., III місце –– Рошук Л.

Далі десятикласники знайомили із скарбами своєї родини, які зберігають і шанують як пам’ять про минуле, як пам’ять і зв’язок з рідними, яких вже немає.

Як показали дослідження, найбільшим скарбом багатьох родин є мудрість дідуся, бабусі, матері, батька та церква.


Представники групи «Духовні скарби» познайомили з старовинними іконами, стародавніми церковними книгами, показали імпровізовану вечерю перед Різдвом. А дідусь Рошук Віктор, майстерно виконав пісні «два кольори», «Прощання слов’янки».

Учні з групи «Фотографії, нагороди, документи» цікаво розповідали про скарби своїх сімей. Десятикласник Бабарика С. з захопленням презентував фотографії сім’ї свого прапрадіда, яким понад 100 років та прадіда –– учасника Великої Вітчизняної війни.


Міщан Т. розповів про свого дідуся-фронтовика, показавши дуже багато нагород, висловив свою вдячність за сьогодення.

А Кузьмук О. сказав, що скарбом його родини є мама-медалістка та брат-медаліст, бо завжди в сім’ї цінувались знання, розум людини.

Для учнів з групи «Предмети побуту та одяг» скарбом стали ткацький верстат, полотно, оздоблені полотняні сорочки прабабусь, весільні рушники матерів та прабабусь, скриня, колиска, бодня, маслобійка. Дуже цікаво розповіла про колишнє весілля, весільний одяг прабабусі тітонька Івана Місюри.

Смітюх О. продемонструвала це вбрання і разом з Філіпчуком О. розіграли гумористичну сценку сватання.

Протягом заходу у виконанні вокальної групи класу, Смітюх О. лунали пісні про батька, матір, родину, мамину сорочку, рушники, колиску, колядки.

А ще  хвилиною мовчання згадали померлих з родин, Небесну сотню з Майдану, в молитві просили Господа за благополуччя своєї родини. Класний керівник Дудчик Н.М. вручила кожному Кодекс сім’ї і зауважила, що якщо його всі дотримуватимуться, то родина буде щасливою і ніколи не зміліє цілюща криниця історії родини.


Виховний захід на всіх справив величезне враження.        

 

Лукашук Марія,

учениця 10 класу

Переглядів: 1431 | Додав: ADMIN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar