Головна » 2020 » Жовтень » 19 » Шкідливий дим у нашім краї людям жити заважає
14:41
Шкідливий дим у нашім краї людям жити заважає

        

   Останні роки ми все частіше осінь зустрічаємо не з вдячністю за щедрий врожай і різнокольорові барви, а  димовою завісою від спалювання опалого листя та сухої трави. А ще наші діди прадіди бережно ставились до всього, чим нагородила їх матінка природа, приміром опале листя збирали в купки і використовували  в домашньому господарстві як добриво для городу та настил худобі. А що ж ми?

      На даний час, все частіше, восени майже біля кожної домівки,  люди спалюють листя та суху траву, а разом з тим і сміття, хоча робити це категорично заборонено. Це пряме порушення природоохоронного законодавства, що може завершитись накладанням штрафу як на фізичних, так і на юридичних осіб. Дим від спалювання листя  і сухої трави складається з дрібних часточок, які містять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низку канцерогенних сполук, а також діоксини -  які є дуже небезпечними для людей.

          Щорічно в Україні триває екологічна акція «Жовте листя», метою якої є ознайомлення громадян з небезпекою від спалювання сухої трави та листя.

Таку ж акцію було проведено в ЗЗСО «Ліцей №11 м.Ковеля». В рамках акції  учні 5-11 класів виготовляли інформаційні листівки на тему «Небезпека  від спалювання сухої трави та листя», в яких описали чому саме не можна спалювати опале лстя. Асаме: 

  • у сухому листі згоряють  корисні  комахи , наприклад, божі корівки. Їхня здобич, попелиці, залишаються зимувати на стадії  яйця на гілках. Таким чином, спалюючи листя, ми восени своїми руками  створюємо сприятливі умови для розмноження попелиць...А навесні починаємо з ними боротися.
  • спалювання листя  спричиняє   руйнування ґрунтового покриву: під спаленим   листям чи травою, від важких металів,  утворених при горінні, гинуть мікроорганізми.
  • крім токсичних речовин, що потрапили в листя з промислових і інших викидів, опале  листя містить і речовини, необхідні для розвитку рослин. У лісі ці речовини  повертаються до дерев після того, як листя перегниє.Коли воно згоряє, утвориться попіл. Усупереч  загальноприйнятій думці, попіл - дуже погане добриво: корисні для рослин речовини розкладаються  у вогні, перетворюючи у вуглець і лужні речовини, що рослинами не засвоюються.
  •  спалюючи листя, ми позбавляємо рослини  необхідного харчування. Крім цього, вогонь знищує насіння й коріння трав'яних рослин, пошкоджує нижні частини дерев та кущів.

Ми  сподіваємось, що  прочитавши цю статтю , Ви усвідомите всю шкідливість , яку приносять навколишньому середовищу  й здоров'ю  людини, паління опалого листя .

Переглядів: 393 | Додав: klimuk_natashenka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar