Головна » 2021 » Листопад » 4 » Підсумки Всеукраїнського місячника бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності»
11:04
Підсумки Всеукраїнського місячника бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності»

З метою розкриття потенційних можливостей шкільної бібліотеки, сприянню реалізації основних пріорітетів Нової української школи, популяризації книгочитання на початку жовтня наша школа розпочала марафон в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності». Головна мета Всеукраїнського місячника – сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю як складової  України, виховання у них поваги і шанобливого ставлення до історико-культурної спадщини, пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини. Саме тому робота у цей період у закладі була організована наступним чином.

На протязі року оновлюваласяся тематична книжкова виставка «Волинь моя, мій дивокраю» новинками літератури.         

З метою поповнення бібліотечного фонду було оголошено доброчинну акцію «Подаруй бібліотеці книгу», до якої долучились учні таких класів: 2-А, 3-А, 3-Г, 5-А, 6-Б, 6-В, 7-Б, 7-В, 7-Г, 8-А, 8-В, 9-А, 9-Б, 9-Г, 10-Б.

Неабияке задоволення приносять читачам нові книги, коли надходять у бібліотеку. Кожна  нова  книга – це завжди подія та нове знайомство. Шкільна бібліотека отримала в дарунок від школярів та їх родин нові книги, які представлені на книжковій виставці. Видання різноманітні за темами та жанрами, тож кожен читач найближчим часом зможе підібрати для себе цікаве і корисне.

З метою поглиблення знань дітей про краєзнавство, формування любові до Батьківщини, ознайомлення з найближчим навколишнім світом і людьми, які живуть поряд, були складені рекомендаційні списки літератури: для 2-4 класів, 5-11класів.  

Збагаченню духовності особистості завдяки ознайомленню з надбаннями культури рідного краю, вихованню в учнів патріотичних почуттів, гордості за свою рідну землю, шанобливого ставлення до історії і традицій сприяли бесіди, краєзнавчі вікторини, проведені у 3-Б, 3-Г, 4-Б, 4-В, 5-Б, 5-В, 6-А, 6-Б класах на теми: «Вивчай і знай свій рідний край», «Природа Волині очима юних краєзнавців».            

Також в даний період відбулися знайомства другокласників зі шкільною бібліотекою. Діти, які вперше приходили на екскурсію до бібліотеки, мали змогу познайомитися з бібліотечними скарбами. Учні зустрілися з цікавими, яскравими книгами, газетами, журналами, яких тут, звісно, не бракує, енциклопедіями, довідниками, оповіданнями, романами, повістями, віршами, загадками, словниками тощо. Новенькими палітурками книги посміхалися до малечі та запрошували їх у чарівний світ казок, фантастичних пригод та мандрів.

Діти із задоволенням слухали розповідь бібліотекаря про правила користування книгою та відвідування бібліотеки, ознайомились з книжковими виставками, а також були поінформовані про нові надходження літератури.

З метою сприяння вивченню молодим поколінням спадщини рідного краю: звичаїв, обрядів, народних ремесел, у приміщенні бібліотеки була оформлена виставка-інсталяція  «Рушникове диво» та «Народні промисли краю», до підготовки якої долучилися учні 6-Б, 7-А, 7-Г, 8-В, 9-Б класів. На огляд були представлені старовинні речі, якими користувались наші предки: вишиті рушники, елементи одягу, зразки полотна, з якого шили одяг, глечики, в яких зберігалось молоко тощо.

Цікавим і пізнавальним для дітей видався день бібліотворчості, у ході якого відбувся майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки , в якому взяли участь учні 7-8-их класів та вчитель трудового навчання Хавіна Тамара Сергіївна, а також було створено аплікацію із зображенням  Герба міста Ковеля технікою квілінгу учнями 5-6-их класів під керівництвом вчителя трудового навчання Олексюк Світлани Леонідівни.

Учнівські колективи 7-9-их класів взяли участь у проєкті «Рідне місто через призму екології», організованому з метою покращення стану довкілля міста; інформування учнів про екологію та збереження природи, а ще спроби самостійно докласти зусиль для покращення благоустрою міста, в якому живемо. У рамках даного проєкту учні та класні керівники організували прибирання певних територій нашого міста, надавши посильну допомогу природі рідного краю. У підсумку було змонтовано відеосюжет, який розмістили для перегляду на  Facebook-сторінці "Ліцей №11 міста Ковель".

                                                                        

Переглядів: 135 | Додав: nataliaklimuk18 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar