Головна » 2019 » Листопад » 13 » 9 листопада – День української писемності та мови.
14:26
9 листопада – День української писемності та мови.

9 листопада – День української писемності та мови. Знову про мову.

Солов'їну, барвінкову, 

колосисту – на віки –

українську рідну мову

в дар мені дали батьки.

 

Берегти її, плекати

буду всюди й повсякчас,

бо ж єдина – так, як мати,

мова в кожного із нас!

Оксана Забужко

Саме під таким девізом пройшов у нашому навчальному закладі вже традиційний День української писемності та мови.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада – в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора літописця».

За православним календарем саме в цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

За багато років існування цього свята у нашій школі з’явилися певні традиції. Наприклад, щорічно 9 листопада для учнів початкових та старших класів проводиться І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені славетного мецената Петра Яцика.

Також у цей день на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Цьогоріч до цього мовного флешмобу долучилися учні 9-А , 9-Б, 10-го  та 11-го класів. Однією з новацій стало введення в диктант деяких норм нового правопису, який набув чинності влітку цього року. Саме з цієї причини одинадцятикласники заздалегідь на уроках мови ознайомилися із мовними нововведеннями, пройшли онлайн-тестування. Жвавою та ретельною була перевірка свого диктанту (дуже складно сприйняти деякі новації напередодні ЗНО) одразу після оприлюднення його тексту на сайті суспільного мовника: UA: Українське радіо та UA: Cуспільне мовлення (ще одне нововведення).

 Радіогазета «Цікаві факти про українську мову» розкрила нові відомості про нашу мову. А інтерактивний QR- простір «А що нового побачили ви під QR-кодами?», оформлений учнями 11-А класу, сподіваємося, змотивував школярів до глибшого вивчення та пізнання глибин рідної мови.

З нагоди цієї дати в бібліотеці було облаштовано книжкову виставку «Слова… В них мудрість вічна і любов жива.», яку підготували бібліотекарі  Н.Ф. Бодасюк та К.В. Сухомлін.

Цього дня класні керівники та класоводи провели  тематичні години спілкування.

За ініціативи учителів-словесників  Л. Я. Вакуліч, Т. М. Рубчук та С.Р. Погінець на паралелі 5-х класів був проведений мовознавчий квест «Пригоди в країні чарівних слів». Гаслом цього заходу були слова: «Українська – це модно! Українська – це круто! Єдиній і рідній мові - бути!»

Діти отримали маршрутні листи, у яких були підказки для знаходження одного із пунктів, де учні отримували певне завдання. На кожному з етапів знаходився представник журі – гість із дивовижної країни Лексики(учень 10 класу). Саме він і стежив за кількістю правильних відповідей.

Школярі із задоволенням переставляли букви у словах, утворюючи нові; відгадували загадки; читали зашифровані  прислів'я; складали нові слова із букв, що входять до запропонованої лексеми; розгадували  морфологічні шаради; ставили наголос у словах; розшифровували ребуси. 

А хто знайшов те, чого насправді немає, але кожен із нас пробував його на смак не раз, поласував ним.

А шестикласники натомість  із великим завзяттям стали учасниками гри знавців рідної мови «Розумники й розумниці». Команди-учасниці (6-А - «Інтелектуали», 6-Б - «Книголюби», 6-В - «Дивослово», 6-Г - «Ерудити») виявляли свої уміння, навички в різних видах мовно-інтелектуальних завдань. Згуртованість, спритність допомогли команді 6-Б класу стати переможцями.

Учні 7-Б класу 11 листопада взяли участь в інтелектуальній грі-конкурсі «Мово українська, мово солов’їна…», яку підготувала й провела класний керівник  Наталія Василівна Каленчук. Метою конкурсу було формування розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; розширення знань про красу й багатство української мови. Учні продемонстрували свої пізнання з української мови, пересвідчилися в тому, що вдосконалювати свої знання в царині мови потрібно постійно.

На початку конкурсу вчителька розповіла про відзначення цього свята в Україні  й запропонувала позмагатися в ерудованості, пригадавши все, що учням відомо про рідну мову. 

У  грі взяло участь дві команди: «Мовознавці» та «Словограй». Оцінювало їхні відповіді компетентне  журі у складі кращих учнів класу: Балюка Ростислава, Іваницької Ірини та Тетерук Дарії. Під час гри учні взяли участь у таких конкурсах: «Візитівка», «Мовне асорті», «Граматичний турнір», «Редактор», «Словникар», «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…», «Цікавий наголос». У нелегкому двобої перемогу здобула команда «Словограй» .

Виконуючи завдання, учні ще раз переконались, що те, чим ми повсякденно користуємося, те, чим оформлюємо свої думки, у що вливаємо емоції, є справжнім дивом, великим і прекрасним.

Тиждень писемності, проведений  у нашому закладі, переконує у тому, що українська мова, мов кринична вода, яку черпаємо, а їй немає ні кінця, ні краю. Пізнаваймо  й надалі її глибинні джерела!

альбом

Переглядів: 383 | Додав: ADMIN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar