Головна » 2018 » Квітень » 4 » Звіт про проведення методичної декади вчителів української мови та літератури
08:54
Звіт про проведення методичної декади вчителів української мови та літератури

У березні нинішнього року в нашому навчальному закладі успішно була проведена методична декада вчителів української мови та літератури.

Уже з першого дня методичної декади школярі та вчителі закладу мали змогу познайомитися з тематичною виставкою «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…», яка презентувала крилаті вислови з творів Шевченка. Звісно,

кожен з нас чув їх неодноразово, однак нікому не завадить ще раз хоча б на мить замислитися над одвічними істинами Кобзаря, які не втрачають своєї актуальності й донині. За таку можливість ми завдячуємо учням 9-А класу та одинадцятикласникам.



А п'ятикласники, читаючи уривки з повісті С. Васильченка «В бур’янах», створили ілюстрації. 



Учні 7-А класу провели радіолінійку «Тарас Шевченко та Волинь». Школярі мали змогу почути інформацію не лише про маловідомі та недостатньо досліджені факти з життєпису Кобзаря стосовно його перебування на Волині, а й про твори, у яких згадується наш край.

Учитель-словесник Світлана Степанівна Зінчук разом з учнями 5-7 класів у шкільній бібліотеці провела конкурс на краще декламування поезій Тараса Шевченка, переможцем якого стала учениця 7-А класу Махнюк Ангеліна, яка прочитала поезію «Лілея» Тараса Шевченка.

Сучасна Україна – вільна й незалежна європейська держава, народ якої цінує та оберігає свої традиції й культуру. Серед усіх його скарбів особливе місце належить рідній мові. Тому з метою розширення та поглиблення знань дітей про мову, її багатство, мелодійність, красу, виховання у них любові до рідної мови, художнього слова, пісні учні 5-Б класу на чолі з класним керівником Наталією Василівною Каленчук провели виховний захід «Мово рідна, звучи в нашім домі!».

Розпочалося свято із «Гімну українській мові». Ведучі дійства Софія Козачук, Ростислав Балюк ознайомили присутніх ( а це в основному учні 5-6 класів) з історією святкування Міжнародного дня рідної мови. Завітали на гостину до юного покоління XXI сторіччя й три мудреці (Юрій Думич, Даниїл Фесик, Андрій Кучабський), яким знайти правильний шлях допомогла багатовікова особливість народу – його мова. Вони нагадали присутнім притчу про Вавилонську вежу й наголосили на тому, що всі ми, люди, хоча й живемо у різних країнах, маємо різні традиції, але маємо єдиний спільний дарунок від Бога – рідну мову.

Мова – це великий дар Божий для кожного народу. Без мови не було б і української пісні. Оплесками подякували глядачі учням за інсценізацію народної «Легенди про дівчину – Україну».

Про багатство й красу рідної мови розповідали учні класу, а Олександра Рисак навіть зачитала вірш «Світанок», у якому усі слова починаються із літери «с».

Цікавими були гуморески у виконанні Даниїла Фесика, Олександра Жука, Олександра Кіндера, Олександри Рисак, у яких вони висміяли тих людей, які часто перекручують, паплюжать рідну мову.

Про те, що мовна культура є свідченням вихованості та розумового інтелекту молодої людини, можна було переконатися, переглянувши інсценівку «На дискотеці», яку представили Уляна Степанюк та Христина Середюк.

Учні класу закликали своїми віршами ровесників вивчати, любити, плекати, оберігати рідну мову, молитися за неї. Саме «Молитвою за мову», у якій звучали рядки:

Дай діждати пошанівку

Рідного святого слова,

Щоб цвіла на славу Божу

Наша українська мова!

і завершилось свято.



В актовій залі 26 березня відбулася літературно-музична композиція «Вінок шани Лесі Українці», приурочена черговій річниці від дня народження Лесі Українки. Сценарій заходу разом з учнями 8-Б класу підготувала Тетяна Рубчук, учитель української мови та літератури.

Надзвичайно цікавим був фактичний матеріал, підібраний на свято. Глядачі мали змогу поглибити знання про життєвий і творчий шлях волинської перлини – Лесі Українки. Ми дізналися про багатогранний талант цієї жінки, виявляється, що окрім поетичної творчості, вона робила переклади світової літератури десятьма іноземними мовами, віртуозно грала на фортепіано.

У вінок слави Лесі Українки були викладені не лише її вірші, а й постановки про життя, переживання, мрії, уподобання нашої славетної землячки. Вражала невимушена акторська гра маленької Лесі (Анастасія Чорна) та її мами – Олени Пчілки (Богдана Чорна ). Сцени із життя Лесі та її родини дали змогу кожному присутньому ще раз переосмислити та по-новому прочитати страдницьку Книгу її життя.

Несподіванкою для всіх став епізод із вистави «Лілея», підготовлений учнями 8-Б класу (Анастасією Чорною, Дмитром Книшем , Вікторією Лагодою), ученицею 4-Г класу Софією Сачик, учнем 3-В класу Миколою Федоруком та ученицями 9-тих класів (Олександрою Головатою, Каріною Бондарук, Юлією Свись, Тетяною Кошовою, Софією Геналюк).

Лесине свято було цікавим, змістовним, пізнавальним, це справжній подарунок на честь уродин великої волинської Дочки Прометея.

 

Згідно плану пройшов майстер - клас для вчителів-предметників «Культура мовлення й спілкування - важливий чинник професійної майстерності вчителя» під девізом «Немає людини, яка б не робила помилок, але той, хто виправляє свої помилки, – мудрець». Поділилася своїми здобутками, напрацюваннями та дала певні практичні мовні поради учительству словесник Ольга Федорук.

У дружній та невимушеній атмосфері педагоги спільно редагували мовні звороти, неоковирні учнівські відповіді, практикувалися в наголошуванні слів та вчилися правильно вживати числівники на позначення часу, шукали українські відповідники до іншомовних слів. Ну і, звісно, вражень та подивувань від деяких правильних відповідей було безліч.

Між учнями 6-х класів відбувся літературний квест «Шлях до Тараса». Це інтелектуально - динамічна гра, яка полягає у проходженні командами вказаного маршруту й передбачає виконання спеціальних завдань. Команди здійснили мандрівку в часі, пройшовши стежками життя поета від посмертної слави до батьківського порогу.

Шлях через локації «Канів», «Вільно», «Петербург», «Казахстан», «Черкащина» привів школярів у «Моринці». На кожному етапі на команди чекали різні завдання, пов'язані із життям та творчістю Кобзаря. Школярі із задоволенням виконували їх, а ще їм сподобалося, що отримали дозвіл бігати по школі, шукаючи точки, де знаходяться завдання й наввипередки вираховувати людей, причетних до даних завдань. Аби пройти Тарасовими шляхами, учням довелося бути кмітливими, уважними, швидкими, мобільними та дружніми.

Із незначною перевагою здобула перемогу команда школярів 6-Б класу. Саме вони передали естафету п'ятикласникам, які наприкінці вивчення курсу української літератури теж проведуть казковий літературний квест «Світ який – мереживо казкове!».

 

Показовий урок з української мови на тему «Уживання кількісних числівників з іменниками» продемонстрував професійну майстерність учителя Наталії Іванівни Задорожньої та вміння працювати в команді учнів 6-Б класу, які здійснили ґрунтовний аналіз вживання числівників на уроках української мови та літератури, історії, англійської мови, математики. Навіть на уявних перервах шестикласники вдосконалювали свої знання про числівник як частину мови. А на згадку про свою роботу на уроці учні подарували усім присутнім рецепт щастя.



Завершальним акордом декади стало засідання методичної комісії з питання психолого-педагогічних основ корекційної роботи в умовах індивідуального навчання.

Ольга Федорук, учитель української мови та літератури

Переглядів: 830 | Додав: Zagon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
0
1
Вчитель Грабовець О.Л.підготувала разом із учнями 7-Б класу майстер-клас із використання технології дослідження на одному з етапів уроку української мови. На жаль, із колег кафедри прийшла лише ЗінчукС.С.
avatar
0
2
P.S. Двоє з них(Н.І.Задорожня, О.П.Федорук) були на навчанні В НВК №11
avatar